تایید شده توسط پزشکان متخصص ایزی مد
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام با پزشکان ایزی مد مشورت کنید
میل به شیرینی یکی از رایجترین تمایلات غذایی است که بسیاری از افراد با آن دست و پنجه نرم میکنند. این تمایل میتواند ناشی از عوامل متعددی همچون استرس، عادات غذایی نادرست، یا حتی ژنتیک باشد. در این مقاله، به بررسی راهکارها و رویکردهای موثر برای کنترل میل به شیرینی خواهیم پرداخت.
علت میل به شیرینی زیاد چیست؟
علت میل به شیرینی زیاد چیست؟
قبل از هر چیز، باید به بررسی علتهای میل به شیرینی بپردازیم. میل به مواد غذایی شیرین میتواند علتهای مختلفی داشته باشد که هر کدام روش کاهش میل به شیرینی جات را تعیین میکند. مهمترین علل میل به شیرینی موارد زیر هستند:
استرس و اضطراب
معمولا افراد در شرایط استرس زا بیشتر به سمت مواد غذایی شیرین میروند تا حس بهتری پیدا کنند. استرس سطح هورمونهایی مانند کورتیزول یا آدرنالین را در بدن افزایش دهد. افزایش این هورمونها بطور فزایندهای ولع مصرف مواد قندی، خصوصا مواد غذایی شیرین را زیاد میکند. در واقع در شرایط استرس زا، بدن سعی میکند با افزایش ورودی قند به بدن، خود را برای مقابله با آن شرایط آماده کند.
میل به شیرینی به یک عادت تبدیل شده است
شیرینیها سطح هورمون دوپامین را در مغز افزایش میدهند. جالب است بدانید که مواد مخدر هم با افزایش سطح این هورمون در مغز کار میکنند. بنابراین مصرف بیش از حد غذاهای شیرین میتواند به یک عادت تبدیل شود. افرادی که به طور منظم از غذاهای شیرین استفاده میکنند، به تدریج به آنها وابسته میشوند و برای افزایش سطح هورمون دوپامین در مغز، بصورت مداوم، شبیه یک فرد معتاد مصرف شیرینیها را افزایش میدهند.
ژنتیک
برخی از افراد به صورت ژنتیکی میل زیادی به مصرف شیرینیها دارند بنابراین بیشتر از سایر افراد به سمت مصرف شیرینیها متمایل میشوند. اگر این دسته از افراد نتوانند این عادت غذایی را تغییر بدهند، خطر ابتلا به برخی از بیماریها در آنها افزایش مییابد.
بیماریهای هورمونی
بطور کلی میل به مواد غذایی، ارتباط تنگاتنگی با سطح هورمونهای مختلف در بدن دارد. بهم خوردن تعادل هورمونها میتواند عادات غذایی مختلف مثل ولع به شیرینیها را در فرد ایجاد کند. مهمترین بیماری که این مشکل را ایجاد میکند بیماری دیابت است.
کمبود برخی از مواد مغذی
زمانی که برخی از مواد مغذی مثل منیزیم در خون کم میشوند، میل به مصرف شیرینیها در فرد افزایش پیدا میکند.
راههای کاهش میل به شیرینی
زمانی که برخی از مواد مغذی مثل منیزیم در خون کم میشوند، میل به مصرف شیرینیها در فرد افزایش پیدا میکند.
از آنجایی که ریشه ولع به شیرینیها در مغز است، کنترل آن مستلزم صبر زیادی است. راههای زیر مهمترین راه حلهای ولع به شیرینیها هستند:
جایگزینی مواد غذایی سالم
یکی از روشهای موثر برای کنترل میل به شیرینی، جایگزینی آن با مواد غذایی سالمتر است. این جایگزینیها برای کنترل میل به شیرینیها موثر هستند و مواد مغذی بیشتری نیز به بدن میرسانند. مثالهایی از جایگزینهای سالم عبارتند از:
جایگزینی مواد غذایی سالم
میوهها: میوهها به طور طبیعی حاوی قند هستند، اما در کنار آن دارای فیبر، ویتامینها و مواد معدنی میباشند که برای بدن مفید هستند. مصرف میوهها میتواند به کاهش میل به شیرینی کمک کند اما در نظر داشته باشید که خود میوهها هم کالری نسبتا بالایی دارند و اگر بیش از حد مصرف شوند، به سلامت شما آسیب وارد میکنند.
مغزها و دانهها: این مواد غذایی غنی از پروتئین و چربیهای سالم هستند که احساس سیری بیشتری ایجاد میکنند. مصرف مغزها و دانهها به کاهش تمایل به مصرف غذاهای شیرین کمک میکند چون دیر از معده خارج میشوند و احساس پر بودن معده به فرد القا میشود. برای مثال، مصرف یک مشت بادام یا گردو میتواند به عنوان یک میانوعده سالم میل به شیرینی را کاهش دهد.
سبزیجات: سبزیجات، خصوصا سبزیجات غیر نشاستهای کالری کمی دارند و از طرفی حس سیری خیلی خوبی ایجاد میکنند. با توجه به اینکه سبزیجات فیبر زیادی دارند، حرکت آنها در دستگاه گوارش کندتر میشود که همین مساله به کنترل اشتها و در کنار آن ولع به شیرینی موثر است. در میان سبزیجات، حبوبات مانند نخود، لوبیا و عدس نیز منابع خوبی برای پروتئین هستند و میتوانند به کنترل میل به شیرینی کمک کنند. مصرف سالادهای حاوی حبوبات میتواند به عنوان یک وعده غذایی سالم و مغذی میل به شیرینی را کاهش دهد.
افزایش مصرف پروتئین: مصرف مواد غذایی پروتئینی مثل تخم مرغ، انواع گوشتها یا لبنیات سطح هورمون گرلین را در خون کاهش میدهند. هورمون گرلین در اصل میل به مواد غذایی مختلف از جمله شیرینیها را ایجاد میکند. زمانی که سطح آن در خون کاهش یابد، به کنترل ولع به شیرینی کمک میکند.
مصرف منظم وعدههای غذایی
یکی دیگر از روشهای موثر برای کنترل میل به شیرینی، مصرف منظم وعدههای غذایی است. خوردن وعدههای کوچک و منظم میتواند از افت شدید قند خون جلوگیری کند و به کاهش تمایل به شیرینی کمک کند. برنامهریزی مناسب برای وعدههای غذایی و میانوعدهها میتواند به تنظیم سطح قند خون و کنترل میل به شیرینی کمک کند. برای مثال: غذای مصرفی روزانهی خود را به 6 وعده یعنی سه وعدهی اصلی (صبحانه، ناهار و شام) و سه میان وعده بین آنها تقسیم کنید تا از نوسانات قند خون جلوگیری شود.
مدیریت استرس
همانطور که در ابتدا گفتیم، یکی از مهمترین دلایل میل به شیرینیها، استرس و اضطراب است. پس بدون شک مدیریت استرس و اضطراب در این راستا بسیار کمک کننده است. برای کنترل استرس و اضطراب مواردی مثل ورزش، مدیتیشن، خواب کافی و منظم و … راهگشا هستند.
نوشیدن آب
گاهی اوقات تشنگی با گرسنگی اشتباه گرفته میشود. نوشیدن آب کافی در طول روز میتواند به کاهش میل به شیرینی کمک کند. همچنین میتوان از دمنوشهای گیاهی به عنوان جایگزین نوشیدنیهای شیرین استفاده کرد. دمنوشهای گیاهی نه تنها میتوانند آب بدن را تامین کنند، بلکه میتوانند به آرامش بدن و کاهش استرس کمک کنند.
استفاده از شیرینکنندههای مصنوعی
شیرین کنندههای مصنوعی مثل استویا یا آسپارتام طعم شیرین در دهان ایجاد میکنند اما به هیچ وجه کالری ندارند. استفاده از شیرین کنندههای مصنوعی به فرد القا میکند که شیرینی مصرف کرده است و میل او را کاهش میدهد.
افزایش فعالیت بدنی
افزایش سطح فعالیت بدنی علاوه بر تامین سلامتی، ترشح هورمونهای لذت مثل دوپامین را در مغز افزایش میدهد. همچنین فعالیت بدنی منظم و موثر به تثبیت قند خون کمک میکند.
سخن آخر و نتیجهگیری
کنترل میل به شیرینی نیازمند اقدامات چند جانبه است که شامل تغییرات در رژیم غذایی، مدیریت استرس و افزایش فعالیت بدنی میشود. با اجرای این راهکارها، میتوان به تدریج تمایل به شیرینی را کاهش داد و به یک سبک زندگی سالمتر دست یافت. مهم است که هر فرد با توجه به نیازها و شرایط خود، راهکارهای مناسب را انتخاب و اجرا کند. میل به شیرینی یک تمایل طبیعی است، اما با رویکردهای صحیح و پیوسته میتوان آن را مدیریت کرد. اگر علی رغم تلاش زیاد و انجام موارد بالا هنوز موفق به کنترل میل خود به شیرینی ها نشده اید می توانید بدون معطلی و فوری از بهترین متخصصان تغذیه کشور مشاوره مجازی بگیرید.
سوالات متداول در زمینه کنترل میل به شیرینیها
معمولا در دورهی بارداری هورمونها نوسان زیادی پیدا میکنند و به همین علت ولعهای غذایی مختلف از جمله ولع به شیرینیها در فرد زیاد میشود.
معمولا مکمل کروم یا منیزیم برای کنترل میل به شیرینی تجویز میشوند اما این مکملها تنها در صورتی راهگشا خواهند بود که در بدن کمبود آنها وجود داشته باشد. پس در صورتی که کمبود این مواد مغذی وجود نداشته باشد، کنترل ولع به شیرینی با مصرف آنها اتفاق نخواهد افتاد.
معمولا میل به شیرینی در طب سنتی نشانگر سردی بدن خصوصا بلغم است.
ویتامینها نقش زیادی در میل به شیرینیها ندارند و معمولا کمبود کروم و منیزیم به ولع شیرینی منجر میشود.
خیر. هیچ تحقیق علمی این مطلب را اثبات نکرده است و میل به شیرینی و جنسیت نوزاد ربطی به هم ندارند.
میل به شیرینی بعد از غذا دلایل متنوعی مثل مشکلات هورمونی، فشار عصبی و … دارند که در این مقاله بررسی کردیم.
تیم تحریریه ایزی مد
از پزشکان و متخصصین حوزه سلامت، مترجمان و نویسندگان با تجربه حوزه پزشکی تشکیل شده است تا با تولید محتوای مناسب و به روز پزشکی مبتنی بر منابع علمی معتبر یاری رسان عموم مردم ایران و سلامتجویان باشد.